Yapay zeka (AI), kanser tespiti ve tedavisinde devrimsel bir dönüşüm yaratıyor. Esha Verma’nın TEDxFruitvale Avenue Youth konferansındaki konuşmasında anlattığı üzere, bu dönüşüm, kişisel bir hikaye ile somutlaşıyor. Verma, büyükannesinin kanser tespiti ve tedavisi sürecinde yaşanan gecikmeler ve yanlış tanılar üzerinden sağlık sistemimizdeki kritik boşluklara dikkat çekiyor ve yapay zekanın bu boşlukları nasıl kapatabileceğini vurguluyor.
AI, doktorların gözünden kaçabilecek desenleri tespit ederek erken evrede kanser tespitine yardımcı oluyor. Veri setleriyle eğitilen yapay zeka, bu desenleri analiz ederek potansiyel sonuçları öngörebiliyor. Genomik analiz, kanser oluşumuna yol açan mutasyonları belirleme ve hastaların DNA’sındaki varyasyonları karşılaştırma işlemini içerir. Google’ın derin öğrenme AI’ı Deep Variant gibi araçlar, bu süreci daha da hassaslaştırarak kanser tespitinde önemli bir rol oynuyor.
Yapay zeka ayrıca, nadir hastalıkların tespiti ve tanısında da devrim yaratıyor. Weill Cornell sağlık sisteminde AI kullanılarak nadir bir kan kanseri türü olan AML teşhisi konuldu ve bu, genetik bir keşfe yol açtı. AI, çeşitli kanser türlerini, doktorlardan daha yüksek bir doğruluk oranıyla tespit etme başarısı gösterdi.
Ancak, AI’nin kanser tespitindeki artan rolü, yanlış tanılar konusunda kimin sorumlu olduğuna dair etik soruları da beraberinde getiriyor. Yapay zekanın kişiselleştirilmiş kanser tespiti ve tedavisindeki potansiyeli, bu etik endişeler ele alındığında tam olarak kullanılabilir.
Yorumlar kapatıldı.